11/25/2010

Volontararbetet

Min tid som volontar har i Ecuador har varit valdigt larorik. Den sista tiden ar jag i sort sett bara tillbringat pa kontoret for socialtarbete. Det har varit valdigt intressant att se vad det ar for typ av areneden de har och pa vilket satt de arbetar. Det har dock vart en ganska sa lugn period nu under hosten sa nu pa slutet jag har aven arbetet parallet i ett annat projekt. 
Det ar sa valdigt annorunda har i Ecuador i jamforelse med Sverige nar det kommer till synen pa kvinnor. 
Har i Ecuador star kvinnan i en helt annan beroendestallning till mannen an den som vi har i Sverige. Det kanske kan jamforas med hur det var Sverige nar kvinnorna fortfarande var hemmafruar och mannen var den som stod for forsorjningen.
Detta skapar tyvarr en hel del problem, aven om den ekonomiska situationen i Ecuador ocksa gor sitt med hog arbetsloshet osv. 
Jag har mott sa manga unga kvinnor, yngre an mig, med barn som stannat i en destruktiv relation pa tok for lange. Kvinnor som tror att de maste acceptera att mannen har ratt att behandla bade dem och barnen precis som han kanner for eftersom han star for inkomsten i familjen. 
Tyvarr ar det vanligt forekommande med bade alkoholproblem och anvandning av andra droger. Eftersom arbetslasheten ar hog ar det heller inte ovanligt att manga agnar sig att att ran, stold och prostitution. Pa grund av fattigdom ar det manga foraldrar som saljer sina barn till organisationer som skickar ut barnan for att salja godis, cigaretter, skoputsning osv pa gatan. Det ar inte ovanligt att 6-7 aringar gar runt och saljer cigaretter och godis pa nattklubbarna mitt i veckorna. I och med att manga unga inte far nagon utbildning sa far de heller inga kunskaper om vilka effekter alkohol och droger har, de far ingen information om hur man kan skydda sig mot oonskad graviditet och de far heller ingen information om vilka mojligheter de faktiskt har och hur de skulle kunna andra sin livssituation. 
Det kanns ibland som att det ar helt hopplost men forandring tar tid och sa aven har......

1 kommentar:

  1. jag läser din blogg och tänker på dig nu när du reser till andra ställen tänk på att inte bära någons väska eller ta hand om något till någon (läser om en tjej i Bankok fängelse det kan gå illa om man är för godtrogen) här är det väldigt kallt troligen en lika kall vinter som ifjol vi saknar dig ha det bra det är nu äventyret börjar många kramar ann-mari

    SvaraRadera